Thursday, February 26, 2015

You're up for Medical Course?

Assalammualaikum

Tajuk post aku ni macam sombong pun ada jugak bila sekali baca. Tapi kalau kau tenung and paham bebetul apa yang aku nak sampaikan ni mesti kau rasa aku macam nak bagi ceramah motivasi.

I was thinking to do this post as to what I've experienced and saw previously. Taklah...cerita dia camni, dulu aku ni study kat adalah satu ipts ni. Then, dah nak dekat setahun ambil course medic kat situ, tetiba ada problem dekat uni tu. So, antara yang bertuah dapat dipilih untuk join interview usm-kle imp untuk session 2014/2015. So I passed the interview and here I am. Some of my friends's future were still unsecured at that time. Ada yang terfikir nak study medic lagi ke nak study benda lain. Sebab kami tak habis lagi first year exam jadi kalau tukar uni lain we have to start all over again from semester 1 year 1.

Tipulah kalau aku cakap aku tak pernah terfikir nak tukar course. Time kes tu, aku terfikir nak sambung belajar course aku seriously minat gila dari kecik. Aku nak ambik fashion designing sebab aku minat menjahit. Tapi parents aku harap sangat anak dia jadi doktor. Kakak aku tak minta pastu adik aku sekolah menengah lagi kan macam lama je lagi nak tunggu. So, aku ambik lah medic.

Dalam aku pikir-pikir tu kan, aku macam taknak sambung medic (tapi aku tak bagitau parents aku lagi, it is just my thoughts la) tapi aku hesitate gila nak buat keputusan. Rupa-rupanya aku suka medic. Aku rasa seronok bila aku belajar benda baru lepas tu dapat apply. Mungkin sebab ada time tu kami pergi hospital visit, then pakcik tu sangatlah encouraging and peramah. siap puji lagi kan. siapa yang tak suka betul tak?

lepas tu aku terfikir dan aku buat keputusan untuk teruskan medical course ni. sebab itulah aku dekat india sekarang ni pursuing my dream. Dream ni bila tertanam pun aku taktau. Mungkin sebab bapak aku selaly cerita and encourage aku. So, aku pun berminat lah kan. Tapi dulu aku ni budak-budak baru nak up so aku fikir ambik fashion designing la baru vogue. Ternyata tu semua dusta sebab aku tak pandai lukis tapi hanya mampu membayang dan menjahit ikut kehendak. Tapi minat tu jangan kasi hilang!



So, pada yang nak ambik medic tu, cuba korang jawab soalan bawah ni :

1. Kenapa nak belajar Medic?

Lecturer English (ada PhD tau) aku pernah cakap kat aku time asasi tu. What do you to take for degree? Ada macam macam jawapan time tu. Satu soalan je dia tanya kitorang, you want to do good or you want money first? Dia kata for instance, doctor lah kan, takkan kaya cepat. siapa nak buat benda baik tolong orang barulah pilih medical. Kalau setakat nak amik medic nak jadi doctor sebab nak kaya, jangan jadi doctor, ambik course lain macam accounting and so on.

So apa sebab korang nak belajar medic ni? Tetapkan tujuan anda ya!

2. Kau belajar sebab kena paksa dengan parents ke? Sebab kau ada banyak duit untuk study medic ke? Atau sebab kau betul-betul minat?

Kalau kau kata parents kau paksa, well aku tak cakap salah. Cuba fikir on the positive sit, you parents want you to have a good future kan. I understand, jangan lawan cakap mak bapak nanti ilmu tak berkat. Kalau betul tak minat try lah bincang dengan parents kau. Don't let them down. Kalau kena jugak masuk, kau fikir satu je.. kau study ni untuk diri kau bukan sebab parents kau paksa, untuk masa depan kau sebab ni yang dorong, diri kau sendiri yang akan dorong kau belajar. [aku baca dari buku jugak]

Setakat ni aku rasa untuk kau mulakan course medical ni kau kena fikir matlamat kau. Semua orang pandai, semua orang hebat tapi minat tu lain-lain kan. Cari minat kau. Kalau betullah kau minat Medic ni kan, aku doakan korang berjaya dan dapatlah course yang korang nak okay.

Aku tak cakap medic ni course paling hebat ke apa cuma sebab aku dalam course ni kan, jadi aku faham lah keraguan yang biasa ada tu. Manusia tak sempurna kan.


Aku pun bukan betul sangat pun kadang-kadang. Mengelamun je lebih. Tidur banyak. Sebabkan aku dah habis exam final semester 1 ni, aku fikir yang patutu kerja lebih kuat lagi. Nasib baik bila aku down tak faham ke apa ke, jiran-jiran sebelah bilik, geng study group aku, senior aku pian selalu bagi dorongan. Walaupun si pian tu suka membebel atau perli aku. Well, aku faham apa dia nak sampaikan.


Yang penting sentiasa kuat dan jangan putus harapan. Gagal sekali tak bermaksud gagal selamanya okay !




2 comments:

  1. assalammuaalaikum kak. emm sy sgt berhasrat untuk smbung study dlm medic ni. dan cita2 mau jadi doc tu memang lama suda. sbnrnya sy menyimpan hasrat mhu smbung meddi luar negara contohnya india, russia. ada sumber2 sy baca yg pembelajaran course medic luar negara bgs berbanding dlm negara. selain itu bole belajar smbil melancong kan:') hahahahha. tapi ( baru masuk pertnyaan ) , sy brcdg mahu ambi asasi sains ums. tp kalau ambi asasi sains ums, degree pun ums kan kak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam :) kalau ambil asasi sains ums memang wajib sambung degree di ums juga. Jadi persaingan nak masuk medic kat situ agak tinggi sebab bukan 100% yang layak akan diterima sbb ada kuota utk masuk setiap course disana. Tapi kalau memang betul-betul minat nak sambung medic ni kan, I know you can do it! Work harder, dapatlah tu nnt:)

      Delete

Blog's Followers