Saturday, January 02, 2016

Small Problem to a Big One

Assalammualaikum. Hai!

Time kita darjah satu or dua mesti hari ambil gambar class moment yang ditunggu tunggu. Well, aku suka ambil gambar class sebenarnya so boleh buat kenangan. Hari ambil gambar tu jugak lah semua orang pakai baju sekolah paling cantik pastu siap bawak bedak. Paling tak boleh tahan bila before photshoot tu diorang tepek bedak tebal ber inci inci pastu bila gambar printed out nampka macam ter terjun dalam kolam tepung. Maksudnya muka putih tebal sebab bedak.

okay I think I suck at telling stories. bear with me la eh.

Actually aku teringat kes time aku darjah 2 (Primary 2)

Haritu hari ambil gambar class and aku dah pakai baju and tudung paling cantik tapi i don't give a damn la pasal kain sebab hello aku diri kat second row so who's gonna see my kain? As long as tudung aku center and tak renyuk aku dah happy dah.

Semangat pagi iron baju tudung pastu siap penuh semangatnya nak pergi sekolah tengahari tu. Oh ye aku sekolah sesi petang masa tu. Turn kelas kitorang ambik gambar is lepas rehat which is after pukul 3pm kot. Aku jaga baju tudung supaya tak renyuk macam jaga newborn baby tau.Penuh hati-hati. Nak duduk pun angkat baju perlahan-lahan. Tudung tu aku jaga supaya tak tertumpah lah makanan ke sambal yang tinggalkan kesan. Semua kerana class picture.

Semalam nya, dagu aku like ada spot kecik sebesar satu dot ubat pencil 0.5 . So aku biar je ah sebab biasalah kanak kanak active macam aku ni selalu je luka sini sana. So on the day tu, kat dagu aku macam ada kesan darah beku kecik sebesar dot ubat pencil 0.5 tu lah and aku tak suka benda alah tu so aku korek lah darah beku tu so that aku boleh oakai bedak and look pretty in the picture. Sementara tunggu other classes ambil gambar tu, spot kecik gila kat dagu aku tu mulakan kluarkan darah.

Darah agak banyak. Disebabkan perangai aku ni still budak budak time darjah 2 so what do you expect kan? Aku pun kesat darah kat tudung sebab terlalu menyusahkan aku. Sedar sedar je dah banyak kesatan aku kesat and tudung aku nampak sangat horrible and not to forget disgusting. Serious wey tapi biar aku ingatkan , aku darjah dua and pikiran aku belum matang so aku terus g kat cikgu and just cakap " Cikgu dagu saya darah" Cikgu bagi aku plaster and diaa suruh aku terbalik tudung bila nak ambil gambar nnt.

So gambar 2008 , darjah 2 aku : Muka sememeh, dagu berplaster dan tudung terbalik.

But tu bukan main point aku. Malam photoshoot tu aku tidur dengan nyenyaknya sampailah around pkul 1 pagi lebih tu adik aku tertepuk dada aku time tidur (tidur next to each other) and dia rasa macam basah so dia bangun and panggil aku sebab ingatkan air liur aku meleleh banyak sangat smpai boleh buat petalautan globe. Tapi, itu bukan air liur aku. Itu darah yang keluar dari dagu aku. Dari SMALL DOT BERSAIZ UBAT PENCIL 0.5 SAHAJA !

Hampir half baju aku berlumuran darah. I was freaking out la but tak nangis. Kental weh. Cuma aku terdiam la sebab I just cannot tahan seeing too much blood!

Mama get me ready and brought me to hospital at 2am pastu that small private hospital tu suruh kami refer to government clinic utk buat surgery sbb kat situ takde service tu.

Pergi government hospital, queue panjang sangat jadi my dad bawak pergi private. Harini jumpa doctor and buat physical examination pastu esoknya dia schedule kan aku untuk buat laser treatment utk matikan the blood vessel yang tak habis habis nak keluarkan darah dari dagu aku tu.

Laser Surgery tu dalam sejam ke dua jam je. Tak perasan pun tetiba je dah siap.Masuk dalam procedure room tu dia tutup mata pakai kain sejuk pastu laser tu sikit pun tak sakit. Rasa macam duduk dalam tu bebual dengan doctor and then I'm out with a repaired vessel!

Rasa magic sangat.

Point aku is, kadang-kadang bad things could start from a very small thing. 
Macamaku banyak kali sebut lah, lubang tu hardly seen pun. Tak nampak lansung. kau ambik mechanical pencil 0.5 pstu kau buat satu dot halus, around besar tu tapi tak visible sebab lagi kecil.

Sebenarnya cerita aku ni ada maksud disebalik. Ada moral yang tersembunyi.

Bila kau cerita benda jahat or buruk atau kau kutuk seseorang tu, pada kau mungkin benda tubenda kecil, it's your small talk just to make conversation. Tapi kalau kau dah malukan dia, kau rasa oh it's just a small thing. You know how that person feel? Orang tu boleh go into depressed state. Really? You really want to see them suffer?

So cuba je jaga percakapan kita sebabwe never know who will we hurt right?
Cakap siang pandang-pandang, cakap malam dengar-dengar.


No comments:

Post a Comment

Blog's Followers