Tuesday, October 07, 2014

Arrival in India

Assalammualaikum w.b.t

It has been 3 days since I first arrived in India. I am so busy with unpacking, shopping for stuff and food. How's India? I can tell you so far so good and yeah, it's quite challenging though on the road in an Auto. Yess in the auto (I don't know if i spell it correctly or not).

My flight was on 4th of October, Saturday morning. We board Malaysia Airlines' flight and arrived at Chennai for our transit. After around 5 hours waiting at the airport, we board the domestic flight SpiceJet to Belgaum thru Bangalore (stop for fuel filling). Around 8pm we safely landed at Belgaum airports and our seniors dah tunggu kitorang dengan bas college.

Everything went smooth, ALhamdullilah. Hostel semua cantik, selesa, bersih tapi still kena buat some cleaning. Kat sini ada what they call "Moshi" yang akan clean the whole hostel and kalau nak clean bilik and toilet pun boleh. Panngil je diorang datang bersihkan sepantas kilat mengilat. hahha

Makanan? So far okay je. Nama pun darah campuran Melayu-India jadi dah biasa lah wei makan spices semua ni. MESS (cafe) punya Nasi Beryani memang menjilat jari.

Barang kat sini, so far boleh tahan lah harganya. Aku pergi Big  Bazaar (macam Tesco) total barang aku beli including 2 bantal, biskut, cleaning stuff, sandal, sabun sabun semua ni total around Rs3000.00 (tak sampai pun). Kalau convert duit Malaysia dalam lebih kurang Rs 150.00 gitu. Murah kan, macam nak nangis beli barang murah ni. Gembira sangat tau.

Then, pergi Maruthi Gali ni sebab kat sini banyak barang boleh beli and boleh tawar menawar. Dia macam lorong lorong kedai , tapi banyak sangat kedai dan banyak orang. Yang oenting harga murah okay. Tawar je selagi boleh. Beli hanger pun nak tawar menawar tau. Daripada harga Rs140 jadi Rs90 je sedozen. Kualiti hanger memang tebal. Duit malaysia dalam Rm3.00 je.Nangis lagi nangis lagi sebab murah.

Cerita shopping aku belum habis lagi ni. Baru hari ke berapa kan. Nanti aku cerita lagi pasal aku nak buat baju pulak. hehehe.

Byeeeeeeee!

No comments:

Post a Comment

Blog's Followers